четвртак, 11. септембар 2008.

Malošište u doba Rimljana

O boravku Rimljana na ovim prostorima svedoči otkriće sedam grobova sa ostacima keramike iz rimskog perioda,koji su pronadeni u ataru sela Malošišta na 300 metara od mosta na Južnoj Moravi.Ovaj lokalitet poznat je pod imenom "Đokin grob".
U nekim istoriskim spisima navodi se da je takode u ataru sela nadena i antička ploča sa natpisom ali o tome nema detaljnijih podataka.
Na obodu planine Seličevice, koja okružuje selo, nalazi se Koprijan, u narodu poznatiji kao Kurvin ili Korvin grad ,lokalitet koji jos uvek nije dovoljno i adekvatno ispitan.
Milutin i Draga Garašanin u svojoj knjizi Arheološka nalazišta u Srbiji kažu da je na ulazu ovog grada bio zazidan rimski natpis i da grad leži na antičkim osnovama a da je bio obnovljen u Srednjem veku.U neposrenoj blizini ,u ataru sela Klisure ,takođe po podacima iz gore navedene knjige,arheolog Adam Oršić-Slavetić je otkrio ruševine jedne rimske tvrđave a arheolozi i naučnici Ladek,Premerštajn i Vulić su na ovom lokalitetu otkrili i jedan rimski nadgrobni spomenik sa natpisom.
Detaljnijih podataka ni o ovim otkićima nema.

Нема коментара:

Постави коментар