недеља, 24. март 2013.

Za vreme turske vladavine


U poznatoj Niškoj buni 1841.godine,najvećem i po razmerama ,organizaciji i žrtvama najznačajnijem oslobodilačkom pokretu na ovim prostorima u prvoj polovini devetnaestog veka,narod ovog područja uzeo je aktivno učešće.

Ostao je zabeleženi podatak da je u toku bune došlo do oružanog sukoba pobunjenika sa Turcima u selu Malošištu.Četrdesetak Turaka je jednog dana upalo u selo s namerom da pohvataju neke ljude,svakako učesnike u buni.Seljaci su ih najpre odvraćali od toga,ali kada su Turci počeli da pale selo,došlo je do otvorene borbe u kojoj su seljaci ubili šest Turaka,jednog ranili dok su se ostali razbežali.Posle vojničkoh neuspeha i poraza u okolini Niša,pobunjenici su pokušali da u tesnacima Grdeličke klisure i kod Korvingrada onemoguće pokret Turaka iz Vranja i Leskovca prema Nišu radi pružanja pomoći za ugušenje bune.

Jedan od pripadnika,,Niške zakletve,, grupe za pripremu ustanka protiv Turaka bio je Avram Stanimirović iz Malošišta,glavni pokretač bune u Malošištu i okolini u protiv Turaka a kasnije ministar Kneževine Srbije !

Autor teksta :


Dugo smo čekali na to da dobijemo imena ulica i ..napokon smo ih dobili :)...  iz nekog razloga, lepo je videti ove plave ploče i brojeve na zidovima kuća.


Kolaju priče po selu :) da će ova ulica ,ulica Avrama Stanimirovića, uskoro biti asfaltirana. Vidim i ovu vest  na sajtu Novosti juga   i stvarno se nadam da će se to i desiti jer nam preti opasnost od davljenja :)
Jelena

Нема коментара:

Постави коментар